Samenwerken aan de Ring
Werken aan de Ring is een verhaal van leefbaarheid en mobiliteit met een belangrijke impact op de ruime omgeving van de Ring rond Brussel. Om van dat verhaal een gedragen project te maken, is samenwerking met een brede waaier van actoren van groot belang. We zijn er oprecht van overtuigd dat door de discussie aan te gaan en verschillende belangen en visies te omarmen, we een programma kunnen realiseren waar iedereen mee zijn schouders onder zet.
Al in september 2017 startte De Werkvennootschap met een intensief proces van overleg op verschillende sporen. Ook in 2019 bleef deze aanpak behouden en werd hij verder geïntensifieerd. De vorm en intensiteit van de samenwerking kan variëren per stakeholdergroep en al naar gelang de fase waarin het project zich bevindt.
De manier waarop we willen samenwerken wordt uitgebreid beschreven in de Procesnota. Een nieuwe versie hiervan verscheen samen met de Scopingnota in juni 2019. Beide documenten kan je raadplegen op de website van Werken aan de Ring.
Onderstaand schema geeft weer via welke werkvormen we met de verschillende stakeholders samenwerken.
Bestuurlijke actoren:
In deze categorie vinden we de gemeenten van de Vlaamse Rand en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de gewestelijke administraties (Vlaanderen, Brussel en Wallonië) en de provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant terug. Met hen wordt in een intensief overlegproces en studietraject gewerkt aan een breed gedragen programma.
Dit jaar startten ook de vervoerregio’s op. De Werkvennootschap onderzocht daarom hoe bestaande samenwerkingsverbanden en overlegstructuren effectief benut kunnen worden en geïntegreerd binnen de vervoerregio’s.
Dat voor Werken aan de Ring een intergewestelijke samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nodig is, spreekt voor zich. In 2019 werd hiertoe een samenwerkingsstructuur voorgesteld die verder zal worden verfijnd.
Middenveld – belangengroepen
Transparantie in onze communicatie vinden we ontzettend belangrijk. De Werkvennootschap kiest er daarom voor om ook uitgebreid in dialoog te gaan met de georganiseerde actoren van het middenveld, belangenorganisaties enz.
Brede bevolking en gebruikers
Ook de brede groep van omwonenden en de gebruikers van de Ring en het omliggende wegennet, betrekken we sinds 2017 via een uitgebreid overleg- en participatieproces. Dankzij een open en intensieve communicatie houden we iedereen van de verschillende stappen op de hoogte.
Lees meer over het intensieve participatietraject met de bevolking dat we in het voorjaar van 2019 hebben georganiseerd.
Bedrijven en gebruikers
Met bedrijven voorzien we nauwe samenwerking en grondig overleg rond concrete projecten in hun omgeving. Naast een stand van zaken van het geïntegreerd planproces, komen daarbij de minder-hinderaanpak en de mogelijke fasering van werken aan bod.
Samen met de bedrijven denken we na over de mobiliteit van de toekomst. In 2018 werd hiervoor het New Mobility Network opgericht, waarvan de werking in 2019 werd verdergezet. We mochten twee mobicoaches verwelkomen die een aanpak op maat van geïnteresseerde bedrijven in de Rand rond Brussel uitstippelen.
Over het traject dat Werken aan de Ring en het New Mobility Network met de bedrijven heeft afgelegd, kan je uitgebreid lezen in dit jaarverslag.