Mobicoaches actief voor bedrijven in de Brusselse Rand

Jaarverslag 2019 >> Projecten >> Werken aan de ring

2019 was een succesvol jaar voor het New Mobility Network. Twee mobiliteitscoaches werden in februari aangesteld en gingen meteen aan de slag: Delphine Eeckhout (links) en Freya De Muynck (rechts). De mobicoaches zijn het eerste aanspreekpunt voor bedrijven die vragen hebben rond een duurzame aanpak van hun werknemersmobiliteit.

Onder hun leiding kunnen bedrijven in de Vlaamse Rand rond Brussel een coachingstraject op maat volgen. De Werkvennootschap subsidieert 75% van hun werking. Het bedrijf zelf betaalt dus slechts 25% voor een volledig uitgewerkt mobiliteitsonderzoek, analyse en actieplan.

De mobicoaches benaderden de vijftig grootste bedrijven in de Vlaamse rand rond Brussel. Zes bedrijven, van grote adviesbureaus tot grote productiebedrijven sprongen aan boord. Ze vertrekken steeds vanuit de specifieke noden van elk bedrijf. Op basis van een brede bevraging en analyse stelden de coaches een actieplan op met 13 punten die het bedrijf kon ondernemen om de (volgende) stap naar duurzame mobiliteit te maken. Omdat elke actie volledig was afgestemd op de eigen locatie, behoeften, personeel, huidige mobiliteitsinitiatieven en bereidheid om door te gaan, waren deze plannen zeer waardevol en snel uitgevoerd. Het resultaat: 415 auto's die dagelijks uit het verkeer werden gehaald. Een geweldige prestatie, dankzij de begeleiding van twee fulltime coaches bij zes grote bedrijven.

Delphine en Freya 01.jpg

In gesprek met
de Mobicoaches

Jullie begeleiden bedrijven die pro-actief het mobiliteitsgedrag van hun medewerkers willen verduurzamen. Hoe gaan jullie te werk?

Werkgevers worden zich steeds meer bewust dat hun bereikbaarheid en flexibiliteit in de organisatie van het werk een troef is naar hun (toekomstige) werknemers. Enerzijds door een analyse van de huidige en toekomstige bereikbaarheid onder invloed van de werken aan de Ring en anderzijds via een analyse van het mobiliteitsprofiel van de werknemers krijgt het bedrijf inzicht in de potentiële ‘modal shift’, de mogelijke verschuiving in de gebruikte vervoermiddelen.

Deze mobiliteitsanalyse gebeurt op basis van adresgegevens en een bevraging bij de werknemers. Met de opgedane inzichten werken de mobicoaches een actieplan uit met concrete adviezen die op korte en middellange termijn ingevoerd kunnen worden. De bedrijven kunnen ook beroep doen op de expertise van de mobicoaches voor advies en hulp bij de implementatie. Geïnteresseerde bedrijven kunnen een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen via mobicoach@newmobilitynetwork.be.

2019 was een boeiend jaar waarin het New Mobility Network gestart is met het coachingsaanbod. Delphine hoe kijken jullie terug op 2019?

Verschillende coachingstrajecten werden opgestart met bedrijven in de zone Diegem-Machelen. In 2019 hebben we ons vooral op de zone rond de luchthaven gericht, omdat er dit jaar een aantal infrastructuurwerken gepland zijn die de ‘modal shift’ zullen faciliteren, zoals bv. een uitbreiding van de fietssnelweg F201, de luchthaventram, ….

Wat zijn de pijnpunten voor bedrijven en waar zien jullie mogelijkheden?

Ondanks hun ligging ontbreekt bij sommige bedrijven de ‘sense of urgency’. Het coachingstraject en de bijkomende infrastructuur die de ‘modal shift’ ondersteunt, zijn echter een opportuniteit om je als bedrijf te differentiëren qua bereikbaarheid en ervoor te zorgen dat je medewerkers zich op een veilige, comfortabele manier naar het werk kunnen verplaatsen.

“De coronacrisis heeft bedrijven de afgelopen maanden verplicht om intensief in te zetten op thuiswerk en digitaal vergaderen. Als mobicoaches staan we te springen om bedrijven te helpen bij hun thuiswerkbeleid, vergadercultuur en mobiliteitsbeleid.”

Freya De Muynck - Mobicoach (rechts)

Het coachingstraject wordt dankzij de financiële ondersteuning van de Vlaamse Overheid aan een voordeeltarief aangeboden. Dit biedt heel wat kansen om gebiedsgericht te werken en om bedrijven in bepaalde zones te laten samenwerken en synergiën rond bepaalde mobiliteitsinitiatieven mogelijk te maken.

De ambitie van het New Mobility Network is tegen 2030 de bedrijven binnen het netwerk stimuleren en begeleiden naar een overstap op duurzame mobiliteitsmodi en een modal shift van 50% te realiseren. Hoe begin je daar aan?

Het New Mobility Network heeft drie pijlers waarop we bouwen aan de modal shift binnen de bedrijfswereld:

  • Ten eerste wordt er jaarlijks een conferentie gehouden over een bepaald thema. ‘Are you future-proof?’ en ‘Brussel als knooppunt’ waren de thema’s van de eerste twee conferenties. (nvdr. Omwille van de Coronacrisis wordt er in 2020 geen conferentie georganiseerd)

  • Ten tweede worden door het netwerk mobiliteitscoaches uitgezonden om bedrijven te helpen met hun duurzame mobiliteitsverschuiving. We merken een toenemende interesse bij werknemers voor de fiets. Maar met 75% (modal split bedrijven zone R0) blijft de auto vandaag nog steeds veruit het meest gebruikte vervoermiddel voor de woon-werkverplaatsingen in Vlaanderen. Er is dus nog veel werk aan de winkel! In 2020 verwelkomden we al onze derde mobicoach Trees Vandenbulcke.

  • Ten derde was er een oproep voor projecten die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor de hedendaagse stedelijke mobiliteitsproblemen. Het New Mobility Network selecteerde eind 2019 via een onafhankelijke jury 9 projecten die meer dan 360.000 euro aan financiële steun ontvingen.

infographic_modalsplit-04.jpg