De eerste volwaardige fietssnelweg binnen het programma ‘Werken aan de Ring’ is een feit
Projectleider
aan het woord
Interview met Jo Teugels
Binnen het programma ‘Werken aan de Ring’ investeren we in een heel aantal fietssnelwegen die de Rand rond Brussel met de hoofdstad verbinden.
In 2019 werd de eerste fietssnelweg gerealiseerd en startten de werken
voor 3 andere fietssnelwegen.
De eerste volwaardige fietssnelweg binnen het programma ‘Werken aan de Ring’ is een feit. De fietssnelweg F28 langs de A12 in Meise en Grimbergen werd in de periode van september 2018 en december 2019 uitgevoerd. Hoe zijn de reacties van de gemeente, de buurtbewoners, …?
Het betreft een eerste stukje van het volledig tracé van de F28 die voorzien wordt tussen Brussel en Boom. In opdracht van De Werkvennootschap werd een eerste stuk over een lengte van zo’n 3 kilometer aangelegd langsheen de N276 te Meise en Grimbergen. We realiseerden een volledig vrijliggende fietssnelweg met een breedte van 4m waarbij er een minimum aan conflictsituaties (kruising inritten, fietsoversteken, …) aanwezig is. Sinds de feestelijke opening van de fietssnelweg in september 2019 hebben we enkel nog maar positieve signalen gehoord. De fietssnelweg werd ook meteen sinds de opening door heel wat fietsers gebruikt, wat de noodzaak en de wil om te fietsen nog maar eens bevestigd.
F28 langs de A12
In 2019 zijn twee nieuwe fietssnelweg-projecten opgestart (F23 en F202).
Hoe verlopen de werken?
We zijn verheugd dat na de uitvoering van F28, de verdere realisatie van diverse quick wins een feit is. In april 2019 zijn de werken aan het eerste deel van de fietssnelweg F202 van start gegaan. Deze fietssnelweg is gelegen langs de R22 op het grondgebied van Zaventem en Kraainem.
Om de hinder naar de weggebruikers en de omwonenden maximaal te bundelen, is de heraanleg van de westelijke zijde van de R22 (wat initieel een project was van AWV) mee opgenomen in de uit te voeren werken. Mits wat beperkte vertragingen bij de aanleg van de fietstunnel onder de Leuvensesteenweg (N2), waarmee we een ongelijkgrondse kruising verwezenlijken voor de fietsers onder dit druk kruispunt, lopen de werken vlot. Ten gevolge van de Corona-crisis is deze werf tijdelijk stilgevallen, maar intussen zijn de werken weer voortgezet.
Visualisatie F23 Zeekanaal Brussel-Schelde
De werken aan de fietssnelweg F23 werden aangevat in december 2019.
Dit betreft een fietssnelweg aan de westzijde van het Zeekanaal Brussel-Schelde op grondgebied Vilvoorde en Grimbergen, tussen domein Drie Fonteinen en de Verbrande Brug. Dit project wordt in verschillende delen uitgevoerd. Het eerste deel dat nu in uitvoering is, is volledig op grondgebied van Vilvoorde gelegen. Ten gevolge van bijkomende rioleringsstudie en weerverlet heeft dit project vertraging opgelopen in de periode van januari 2020 tot maart 2020. Intussen zijn de werken sinds april 2020 weer opgestart, waarbij de nodige Corona-maatregelen worden toegepast.
Er zijn dagelijks een massa verplaatsingen met de wagen van en naar Brussel, waardoor de bestaande ringinfrastructuur vaak oververzadigd is met lange files tot gevolg. Op welke manier dragen de quick wins fietssnelwegen bij aan de modal shift?
Rekening houdend met bijkomende ontwikkelingen in Brussel en de Vlaamse Rand en de groei aan autoverkeer, moeten we de omschakeling maken naar alternatieve manieren om ons van en naar Brussel te verplaatsen (fiets, openbaar vervoer, mobipunten, ...). Om deze alternatieven mogelijk te maken, dient de infrastructuur ervoor uiteraard wel aanwezig te zijn. In de Vlaamse Rand rond Brussel is het potentieel aan verplaatsingen van en naar Brussel met de fiets enorm, maar een degelijke fietsinfrastructuur is vaak niet aanwezig. Door de aanleg van verschillende fietssnelwegen in de Vlaamse Rand rond Brussel wil de Vlaamse Regering een alternatief aanbieden om een verplaatsing van en naar Brussel mogelijk te maken.
De latere werken aan de R0 zullen een katalysator vormen voor de ambitieuze modal split, en dus ook het fietsgebruik. Er wordt verwacht dat automobilisten sneller geneigd zijn naar andere modi over te stappen door de verwachte congestie tijdens de werken aan de R0. Door gepaste infrastructuur te voorzien, kunnen we de modal shift bestendigen en op lange termijn verzilveren. De huidige aanleg van fietssnelwegen binnen het programma Werken aan de Ring draagt hiertoe alvast zijn steentje bij.
Bij het ontwerpen van een fietssnelweg komen heel wat zaken aan bod. Waarmee houden jullie rekening bij het ontwerpen van een fietssnelweg?
F28 langs de A12
We benaderen onze ontwerpen op een multidisciplinaire manier, waarbij we het optimale evenwicht zoeken tussen de verschillende eisen vanuit verkeerstechnisch standpunt, veiligheid, aandacht voor de landschappelijk inpassing en de ruimte impact, architecturale eisen en stabiliteitstechnische eisen.
Een fietssnelweg moet enerzijds een leesbare, vlotte en direct verbinding zijn tussen 2 punten met aangename breedte, hellingspercentages, boogstralen en een minimum aan conflictpunten. Anderzijds trachten we ook steeds een aantrekkelijke fietsverbinding te creëren die een logische aanvulling vormt in het bestaande landschap en die de gebruiker een aangename fietsbeleving bijbrengt. Hierbij levert een mooie architecturale uitwerking van eventuele bruggen of tunnels die nodig zijn om conflictvrije kruisingen te creëren op de fietssnelweg ook een belangrijke bijdrage.
“Dankzij de quick wins creëren we zeer vlotte, veilige en aangename fietsverbindingen. Hoe sneller en des te aangenamer iemand kan fietsen, hoe meer deze persoon bereid zal zijn om een langere afstand te fietsen in plaats van de auto te nemen.”
Er staan nog verschillende fietssnelwegen op het programma voor de komende jaren. In 2020 zullen opnieuw een aantal nieuwe werven opstarten en blijft de continue realisatie van de quick wins een feit.
Welke fietssnelwegen zijn dat en in welke fase zitten ze?
De werken aan het deel van de fietssnelweg F203 langsheen de E40 op grondgebied van Zaventem en Kraainem tussen de R22 en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd opgestart sinds april 2020.
Ook de aanleg van een deel van de fietssnelweg F3 (HST-route) langsheen
de HST-spoorlijn tussen Leuven en Brussel zal opstarten in juni 2020. Hierbij wordt onder andere een nieuwe fietsbrug aangelegd over de R0.
Nadat de werken van de eerste fase van de fietssnelweg F23 langsheen
de Vaart is uitgevoerd, zal de tweede fase op grondgebied van Grimbergen eveneens opgestart worden. De opstart van deze tweede fase is voorzien in het voorjaar van 2021.
Andere quick win-projecten bevinden zich nog in verschillende fasen van het studieproces. Wat mogen we nog verwachten?
Visualisatie F2 langs spoorlijn 50
We zijn bezig met de uitwerking van het definitief ontwerp van de fietssnelweg F2, tussen Sint-Martens-Bodegem en Groot-Bijgaarden. Hiervoor voorzien we om de Omgevingsvergunnings-aanvraag in te dienen in mei 2020.
Ook zijn we bezig met het uitwerken van het definitief ontwerp van een fietsbrug over de A201, ter vervolmaking van de FR0. Hiervoor voorzien we om de Omgevingsvergunningsaanvraag in te dienen in juli 2020.
Ook voor een bijkomende fietsverbinding als verlenging van de F203 tussen de zuidelijke regio van Leuven (Bertem) naar Brussel worden de mogelijkheden verder onderzocht.
Visualisatie op- en afrittencomplex Medialaan
Naast deze fietssnelwegen voorzien we ook om op korte termijn enkele op- en afrittencomplexen van de R0 aan te passen. De uitvoering van de herinrichting van het op- en afrittencomplex Medialaan in Vilvoorde en de Tyraslaan in Koningslo is voorzien om te starten in het najaar van 2020. Binnen dit project wordt ook een deel van de fietssnelweg FR0 uitgevoerd, waardoor het mogelijk zal zijn om de R0 en de op- en afritten van het aansluitingscomplex ongelijkvloers te kruisen, wat de veiligheid voor de fietser hier enorm zal verbeteren.
Ook in het project van de herinrichting van het aansluitingscomplex ‘Zaventem – Henneaulaan’ is een fietsverbinding van hoge kwaliteit op de H. Henneaulaan over de R0 voorzien. Deze werken zullen van start gaan in het voorjaar van 2021.