Communicatie
Naast ons doorgedreven stakeholdermanagement is ook communicatie een van de belangrijke pijlers waarop de kracht van De Werkvennootschap steunt. Als we participatie willen aanmoedigen en ondersteunen, is het belangrijk dat er eerst gecommuniceerd wordt. We geven alle projecten een eigen merkidentiteit, zodat we kunnen communiceren vanuit het project. Elk project heeft zo een eigen logo, website en huisstijl. De herkenbaarheid van de projecten stijgt hierdoor, zodat we efficiënter en duidelijker kunnen communiceren.
We zetten in op de nieuwe media en proberen mee te zijn met de laatste communicatieve trends naast de klassieke kanalen. Het belang van analoge communicatiemiddelen blijft – zelfs in dit digitaal tijdperk – erg groot. Daarom investeren we vaak in huis-aan-huisbedeelde communicatieacties, zoals een krant, folder, postkaart of bewonersbrief. In 2019 alleen al verspreidden we meer dan 400.000 Werken aan de Ring-kranten, en 125.000 folders en bewonersbrieven.
Marijn Struyf - Communicatiemanager
“Wie grote mobiliteitsprojecten wil uitvoeren, moet ook de handen uit de mouwen steken en naar de burger durven stappen. En dat doen we bij De Werkvennootschap massaal.”
Toch kunnen we niet naast de digitale kanalen kijken. Zo’n 8.000 mensen zijn ingeschreven op onze verschillende digitale nieuwsbrieven, onze verschillende websites worden druk bezocht en filmpjes die we maakten werden op sociale media meer dan 90.000 keer bekeken. Elke dag stijgt het aantal ‘vind-ik-leuks’ op onze verschillende projectpagina’s op Facebook.
Het stopt echter niet bij digitale en analoge communicatie. Wie grote mobiliteitsprojecten wil uitvoeren, moet ook de handen uit de mouwen steken en naar de burger durven stappen. En dat doen we bij De Werkvennootchap massaal: in 2019 organiseerden we 47 infoavonden. Daar kan iedereen die dat wenst kennismaken met onze projecten, onze experten en onze plannen. Afhankelijk van het project en in welk stadium het zich bevindt, passen we de format van zo’n infoavond aan. Dat gaat van grote evenementen met honderden bezoekers tot kleine huiskamergesprekken.
Allemaal hebben ze hetzelfde doel: zo transparant en tijdig mogelijk de dialoog met de burger opzoeken om de grote en complexe projecten te verbeteren.