Herinrichting van de Ring Noord

In het geïntegreerd planproces voor de herinrichting van het noordelijk deel van de Ring werden in 2019 enkele cruciale stappen voorwaarts gezet. Alle adviezen, opmerkingen en bedenkingen die tijdens de publieke raadpleging naar aanleiding van de publicatie van de startnota in mei 2018 werden verzameld, werden verwerkt en uitgebreid onderzocht. Dat gaf aanleiding tot enkele nieuwe oplossingsrichtingen en een aantal redelijke alternatieven en varianten voor de herinrichting van de Ring. Al deze alternatieven werden in het voorjaar van 2019 uitgebreid besproken met diverse actoren en met het brede publiek.

Nele Degraeuwe - Programmamanager

 
Met het futureproof-onderzoek willen we anticiperen op nieuwe tendensen en toekomstige onzekerheden op heel uiteenlopende vlakken zoals klimaat, technologie, economie en demografie.

De weerhouden alternatieven bundelden we in drie groepen van oplossingsrichtingen: 

 

1.    light:
Het vertrekpunt hier is een zo groot mogelijk behoud van de bestaande situatie. Een aantal op- en afritten wordt afgekoppeld van de Ring of samengevoegd. Op die manier kan de Ring wel voldoen aan de hedendaagse veiligheidsnormen.

2.    parallel:
Hier scheiden we lokaal van doorgaand verkeer door langs beide zijden van de Ring parallelrijbanen aan te leggen, die als autosnelweginfrastructuur worden ingericht. Wisselen tussen de hoofdrijbaan en de parallelbaan kan enkel aan de verkeerswisselaars.

3.    lateraal:
Ook in dit systeem scheiden we lokaal van doorgaand verkeer, maar wordt de lokale rijbaan slechts aan één kant van de Ring voorzien. Bovendien wordt deze laterale weg ingericht als een stedelijke boulevard, toegankelijk voor openbaar vervoer en fietsers.

De drie systemen vind je terug in de scopingnota. Deze nota werd gepubliceerd op 28 juni 2019 en is het resultaat van onderzoek naar mogelijkheden voor de herinrichting van het noordelijk deel van de Ring, gebaseerd op feedback van burgers, administraties, organisaties en lokale besturen. 

De alternatieven zoals ze beschreven zijn in de scopingnota, zijn het vertrekpunt voor  verschillende studies die in het najaar van 2019 zijn aangevat:

  • het milieu-effectenrapport (plan-MER)

  • de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA)

  • het ruimtelijk veiligheidsrapport (RVR)

De resultaten ervan worden in het najaar van 2020 verwacht.

Daarnaast werd ook een futureproof-onderzoek opgestart. Hiermee willen we reflecteren over hoe in de verschillende varianten kan worden geanticipeerd op nieuwe tendensen en toekomstige onzekerheden op heel uiteenlopende vlakken zoals klimaat, technologie, economie en demografie. Ook hiervan verwachten we de eerste resultaten in 2020.

alternatieve icoontjes-19.png

Op de website van Werken aan de Ring kan je de verschillende processtappen op de voet volgen en vind je ook de volledige scopingnota.