Modal shift richting combimobiliteit in Vlaanderen
Home >> Projecten >> Spoorinvest
Het regeerakkoord 2014-2019 van de Vlaamse Regering voorziet dat het investeringsplan van Infrabel rekening zal houden met de prioriteiten van de Vlaamse spoorstrategie. De Vlaamse Regering wenst via cofinanciering
11 geselecteerde prioritaire projecten versneld gerealiseerd te zien.
De Werkvennootschap en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken
richtten daarom het ‘Projectbureau Spoorinvest’ op.
De Werkvennootschap nam hierin een actieve rol op om de nodige samenwerkingsovereenkomsten tussen de gewesten, Infrabel en NMBS te onderhandelen. Op 18 april 2018 keurde de Vlaamse Regering de uitvoeringsovereenkomsten m.b.t. de cofinanciering goed. De overeenkomst bevatte modelteksten voor de projectgebonden uitvoeringscontracten waarbij De Werkvennootschap betrokken partij is. Deze overeenkomsten werden in 2018 ondertekend.
De Werkvennootschap staat nu in voor de opvolging van de realisatie van de
10 prioritaire projecten door Infrabel. Voor het 11e prioritaire project binnen de overeenkomst, de realisatie van infrastructuur ten behoeve van combimobiliteit, zal De Werkvennootschap optreden als aanbestedende overheid. Concreet wordt binnen het infrastructuurproject combimobiliteit voorzien in een heraanleg en/of uitbreiding van de bestaande parkeerinfrastructuur voor zowel fietsen als wagens in 22 Vlaamse stationsomgevingen. Voor de verdere uitwerking van deze 22 deelopdrachten, werd in 2018 een studieopdracht gegund. In 2019 werden dan de verschillende overlegmomenten opgestart met alle betrokken gemeenten.
Een deel van de Vlaamse spoorprioriteiten binnen de bevoegdheid van Infrabel betreft de realisatie van werken, een ander deel betreft de uitvoering van go/no-go-studies met betrekking tot investeringen in specifieke spoorlijnen. Voor de realisatie van werken volgde De Werkvennootschap de voortgang van de werken op en adviseerde ze het departement Mobiliteit en Openbare werken voor wat de betalingen betreft. Met betrekking tot de go/no-go-studies maakte De Werkvennootschap in 2019 deel uit van een werkgroep die ter voorbereiding van de effectieve studieopdracht de te volgen studiemethodologie vastlegde. Over de projecten heen werd dezelfde studiemethodologie vastgelegd om zo tot vergelijkbare resultaten te komen.
Wat de Vlaamse spoorprioriteiten binnen de bevoegdheid van NMBS betreft, kreeg De Werkvennootschap een uitvoerende rol toegewezen met het oog op de realisatie van werken in het kader van de combimobiliteit in 22 stationsomgevingen.
In 2019 werd voor twaalf van de deelopdrachten een studieopdracht opgestart. Alle verdere voorbereidingen werden in 2019 getroffen om in 2020 voor de eerste deelopdrachten richting vergunningsaanvraag, aanbesteding en uitvoering te gaan.
Dankzij Spoorinvest werkt De Werkvennootschap dus mee aan de actieve modal shift richting combimobiliteit in Vlaanderen.