Vlaamse Regering geeft startschot voor ombouw R4WO

Jaarverslag 2019 >> Projecten >> R4WO

Op 26 april 2019 heeft de Vlaamse Regering de plaatsingsprocedure voor het project R4WO opgestart. Vlaanderen investeert 800 miljoen euro in een vlottere ringweg met nieuwe fiets- en weginfrastructuur.

Op dit moment is de R4WO onvoldoende uitgerust om de functies van primaire ringweg op te vangen. De R4WO doorkruist de haven van Gent en delen van de gemeenten Zelzate, Evergem en Wachtebeke. De ringweg is hier op meerdere kruispunten onveilig en zorgt voor files. Zo heeft de huidige R4WO onvoldoende veilige oversteekplaatsen en voet- en fietspaden. Met de ombouw investeert de Vlaamse overheid in een vlottere en veiligere R4.

Tim Bruyninckx - Jurist Overheidsopdrachten

 
Bij R4WO werken we met een speciale aanbestedingsvorm, een publiek-private samenwerking. Dat wil zeggen dat we als overheid de handen in elkaar slaan met de privésector om dit infrastructuurproject te realiseren.

Investeren in alternatieven voor de wagen

Niet alleen de weginfrastructuur wordt aangepakt. Ook wordt geïnvesteerd in 25 km nieuwe fietssnelwegen, 11 nieuwe fietstunnels en -kokers, groen, spoorinfrastructuur en geluidsschermen. Zo voorziet de Vlaamse Regering onder meer 80 miljoen euro aan investeringen voor een netwerk van veilige fietsverbindingen naar de Gentse haven.

Achttien knooppunten aanpakken

Het project R4WO bestaat uit twee delen: de realisatie van vier quick wins en de herinrichting van de overige veertien knooppunten. Quick wins zijn deelprojecten die eerder worden uitgevoerd. Binnen het project R4WO gaat het om de realisatie van drie fietsbruggen en de aanleg van een turboverkeersplein aan het ‘Eurosilo’-knooppunt in Oostakker. Deze werken starten in 2020 en eindigen in 2022. De overige veertien knooppunten worden aangepakt vanaf 2022 en afgerond in 2028.

Publiek-private samenwerking

Met een selectieleidraad werd de plaatsingsprocedure opgestart voor een publiek-private samenwerking (PPS) op basis van een DBFM-overeenkomst.
Een consortium van private aannemers wordt aangetrokken dat gedurende
30 jaar zal instaan voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het onderhoud (Maintenance) van het infrastructuurproject.
Dat betekent niet dat dit consortium van private aannemers zomaar alles mag en kan: een gans pakket van eisen rond het ontwerp, de uitvoering, de fasering en de minder-hindermaatregelen zijn opgenomen in de selectieleidraad. Hierop zullen de aannemers worden beoordeeld. Op 16 september 2019 zijn 3 kandidaten geselecteerd waarmee De Werkvennootschap in 2020 concurrentiegerichte dialooggesprekken voert.