Samenwerking

Jaarverslag 2019 >> Organisatie

De scope van de projecten van De Werkvennootschap is vaak zo breed, dat we het niet alleen kunnen. We zetten daarom volop in op samenwerking met alle belanghebbenden. We hebben twee stakeholdermanagers en een communicatiemanager die samen met onze projectleiders een participatief beleid uitzetten op maat van elk project. Zij worden bovendien ondersteund door een aantal communicatie- en omgevingsmanagementbureaus die ons helpen om deze participatiestrategieën daadwerkelijk uit te voeren.

Infomarkt Overijse

De mobiliteitsprojecten waarover we ons ontfermen zijn heel omvangrijk en hebben vaak een complexe geschiedenis. In elk project zijn er andere belanghebbenden en die hebben allemaal een eigen mening over de juiste oplossing die moet worden gezocht. Om op zoek te gaan naar maximaal draagvlak, proberen we al die belanghebbenden inspraak te geven. Dat zit ingebed in de manier waarop we werken. Zo organiseren we regelmatig ‘werksessies’, waarin niet alleen de mensen van De Werkvennootschap en de studiebureaus aanwezig zijn, maar ook alle belanghebbenden worden uitgenodigd. Het is op die sessies dat er wordt gezocht naar gezamenlijke en gedeelde standpunten.

Wanneer er tegenstrijdige belangen aan tafel zitten, proberen we te beginnen met het zoeken naar een gedeelde probleemstelling en vervolgens naar gedeelde ambities. Zo werd in 2019 voor Rond Ronse en de Limburgse Noord-Zuidverbinding een ambitienota neergelegd. Om zo’n document te schrijven, houden we niet alleen zelf de pen vast. Het zijn de belanghebbenden zelf die hun lokale expertise delen en met elkaar en ons team aftoetsen. Zo wordt – vanaf het begin – draagvlak opgebouwd.

Brigitte Lossy - Stakeholder Manager

 
Wanneer er tegenstrijdige belangen aan tafel zitten, proberen we te beginnen met het zoeken naar een gedeelde probleemstelling en vervolgens naar gedeelde ambities.

Werken aan de Ring: Infokiosk te Jette

Naast de samenwerking met die professionele actoren zetten we ook erg in op participatie en communicatie naar de brede bevolking. Zo organiseren we infoavonden, huiskamergesprekken, gesprekstafels, en interactieve infomarkten – maar we gaan ook verder dan dat. In september 2019 hebben we drie ‘Mobifests’ gehouden, waar de inwoners van de Vlaamse Rand op een laagdrempelige en speelse manier kennis kon maken met het programma Werken aan de Ring, en ook geconfronteerd wordt met verschillende vragen rond duurzame mobiliteit en eigen verplaatsingsgedrag.

We werken zeer nauw samen met het Vlaams Departement Omgeving voor al onze projecten. Omdat we op een geïntegreerde wijze te werk gaan is die synergie zeer belangrijk. Want complexe mobiliteitsprojecten oplossen doe je door veel meer dan alleen de weg aan te pakken. Natuur, landschappelijke inpassing, ecologische waarden, ecoducten en groenblauwe netwerken, het Departement Omgeving staat ons bij om ervoor te zorgen dat al onze projecten ook inzetten op leefbaarheid voor mens en dier.